Publicatie Gelderlander

Met pijl en boog aan mannen bouwen

De band tussen vaders en zonen is belangrijk, zegt Loek van der Lans. Hij trekt de uiterwaarden met ze in.

BEMMEL - Tranen? Loek van der Lans komt naast me staan. De Bemmelnaar kijkt naar mijn zoon die net in de uiterwaarden bij Bemmel zijn eigenhandig gemaakte pijl en boog heeft uitgeprobeerd. De elfjarige jongen veegt met de mouw van zijn vest langs zijn ogen en haalt zijn afgeschoten pijl op uit het bos. Het is schuldgevoel, een gevoel van mislukken. Ik herken dat bij hem. Het gevoel dat je het voor je vader nooit helemaal goed doet. Net nog ging hij met een ferme stap op mijn zelfgemaakte pijl staan. Onbedoeld. De pijl brak. Ik troost hem lang. We maken het wel jongen, zeg ik hem. „Ik vind het echt niet erg."

Van der Lans gaat met zijn bedrijf De Wildeman op pad met vaders en zonen. Om de band tussen die mannen te versterken. Dat is nodig, meent hij. „Je zou eens moeten weten hoeveel mannen aan het sterfbed van hun vader zitten te wachten tot hij zegt hoe veel hij van ze houdt. Ik heb daar ook gezeten. Ik wist het wel, maar hij zei het niet." Even buigt hij zijn hoofd.

Mijn vader is trots op mij omdat

Deze zondagochtend start hij om 10.00 uur in de Veldschuur met een rondje waarbij de drie aanwezige vaders en hun zonen over elkaar vertellen, waar ze trots op zijn bij elkaar. Ik besloot me aan te sluiten. Maar makkelijk is het niet. Is mijn vader eigenlijk trots op mij?, schiet door mijn hoofd. Heeft hij het me ooit gezegd? „Mijn vader is trots op mij dat ik chauffeur ben geworden", vertelt André van Vliet uit het Zuidhollandse De Lier. Hij rijdt zeecontainers door heel Nederland, vanuit de Rotterdamse haven. Inmiddels weet hij het van zijn vader, maar dat is anders geweest. Hij was er wel, maar ook weer niet", zegt hij bedachtzaam. „Ik voelde me genegeerd. In de opvoeding van mijn kinderen nam ik de niet plezierige dingen van het verleden mee. Om het zelf anders te kunnen doen ben ik dat aangegaan. Ik heb mijn vader er ook mee geconfronteerd. Dat is moeilijk. Hij zat te huilen als een klein kind." Vandaag is hij samen met zijn dertienjarige zoon Lukas. Die staat hard te werken aan een eigen pijl van cederhout. Met scherpe pijlpunt en gekleurde veren. Deze zondag maken we er allemaal een. Om daarna met elkaar over de dijk de natuur van de uiterwaarden in te trekken. „Als je er maar niet te veel poeha om maakt", is het advies van Van der Lans over mijn gebroken pijl. De oud-leraar op het vmbo kwam een jaar geleden uit Brielle naar Bemmel. Het onderwijs gaf hem te veel stress. Een burn-out en een scheiding brachten hem hier. Een halfjaar nu geeft hij workshops in de natuur. Op woensdagmiddag een vuurtje maken zonder lucifers, kookworkshops met bladeren, bloemen, zaden en wortels van wilde planten, en manbuilding met vaders en zonen.

In de natuur gebeurt het

Hij koos bewust voor het maken van een pijl en boog. „Zo met wapens bezig zijn maakt iets oers los, ook bij volwassen mannen. En mensen gedragen zich in de natuur anders dan in de stad. Je gaat anders naar elkaar kijken. Hier blijkt die saaie papa opeens toch een toffe peer." Van der Lans speelt in op de relatie die de aanwezige mannen met elkaar hebben. ,,En het geeft de andere mannen ook de kans om te kijken hoe andere vaders dat doen. Opvoeden leer je niet op school. Hier kun je leren van elkaar. Eenmaal in de uiterwaarden hakken we hout voor een boog. De wilgentakken worden met kracht aan elkaar gebonden, de pees gespannen. De wapens zijn bijna af. De sfeer wordt uitgelaten. Opgetogen zijn we. “Mannenenergie is heel anders dan vrouwenenergie”, legt Van der Lans uit. “Als jongens zich losmaken van hun moeder is het belangrijk dat ze bij hun vader terecht kunnen. Dat ze eens kunnen kijken hoe die dingen aanpakt.”

Veel vaders denken: zoek het maar uit, je komt er wel achter

Hij denkt terug aan zijn jeugd. „Mijn vader heeft nooit die rol op zich genomen om mij mee te nemen in het volwassen worden: 'nu hoor je er bij'. Ik bleef altijd op zoek naar leidersfiguren, op zoek naar hun complimenten. Mijn vader had dat moeten doen, moeten zeggen: probeer het zelf maar. Als je hulp nodig hebt, dan sta ik achter je." Hij vertelt dat het vaak juist de moeders zijn die hem bellen. „Die hebben door dat er iets moet gebeuren tussen die vader en zoon." Zo ook bij Pepijn (13) en zijn vader Leendert Jan Bak uit Delft. Hun band is niet altijd even makkelijk. „Op school loopt het met Pepijn soms moeizaam", vertelt Balt. ,,Dan ga ik aan hem lopen sjorren en dat zorgt voor irritatie. Vooral in de puberteit vind ik het wel belangrijk dat de relatie er blijft." En dus staat hij nu in Bemmel. Bewust. Balt, in het dagelijks leven werkt hij met verstandelijk gehandicapten, is bezig met wat mannelijkheid nu precies is. Hij koos voor deze workshop omdat die gericht is op iets doen. „Dat is toch belangrijk voor mannen." Het is tijd. De mannen spannen de bogen. Wie het verst kan schieten, roept Van der Lans. Mijn zoon deelt zijn pijl met mij. Ook de wat schuchtere Pepijn en uitgesproken Lukas hebben lol. Ze genieten van de dag met hun vader. Leendert Jan schiet zijn pijl hoog in een boom, vast in de stam. Hij oogst complimenten. Terug in de Veldschuur stoeien de jongens. De vaders overpeinzen. Het contact had iets intenser gemogen, vinden ze. Voor Van der Lans is dat het goede gevoel. „Dat is wat ik in gang wil zetten", zegt hij tevreden.

De Wildeman

Een pijl en boog maken is wat Loek van der Lans van De Wildeman een openingsworkshop noemt. Verdiepende workshops zijn er ook, waarbij in de uiterwaarden van takken een vaartuig wordt gemaakt, gevaren wordt en vuur gestookt. Hij biedt ook meerdaagse programma's, initiaties (volwassenwordingsritueel) en zweethutceremonies. De relatie tussen vaders en zonen staat centraal. Naast vader-zoon-activiteiten heeft De Wildeman Culinair Wildplukken, kookworkshops waarbij wordt gegeten uit de natuur. Voor 10 euro kan eenieder op de tweede woensdag in de maand om 14.00 uur in Bemmel twee uurtjes vuur komen maken zonder lucifers. Lees meer

 

Tekst en foto's Job van der Meer  (job.van.der.meer@gelderlander.nl)

Logo Gelderlander 

Loek Met Pijl 

Als jongens zich losmaken van hun moeder is het belangrijk dat ze bij hun vader terecht kunnen.Andre En Lucas (1)

Leendert Jan

Lukas Gaat Schieten

Waarom dit zo belangrijk is? Klik hier

Terug naar boven