Waarom stoeien zo lekker is

Vandaag gaat de blog over de stoei-interactie. Mogen wij jouw stoei-ervaringen horen? Andere ouders kunnen daar hun voordeel weer mee doen.

Zet je ervaringen a.u.b. in de commentaar-box hieronder. Maak kans op deel 2 van het boek 'Met je kind de natuur in'. Iedere 5e persoon die op mijn blog reageert krijgt dit boek t.w.v. €17,50.

De sterkste is de baas

Hijgend van inspanning en grommend van genoegen slaat vader met een kussen op de jongens in. Hij spaart ze niet. Baf!, baf!, beukt het op de buiken en ruggen. Soms deinst er een naar achter, even uit het veld geslagen. Maar steeds komen ze terug. Uitgedaagd om hun krachten te verkennen en te gebruiken. De basisregels van het stoeien hebben ze reeds lang geleden met elkaar afgesproken: elkaar geen pijn doen en onmiddellijk stoppen als de ander dat wil. Moeder is na de eerste klappen al van het strijdveld verdwenen. ‘Doen jullie maar, dit is te ruw voor mij’. En terecht. De mannen gaan vandaag tot de grens, ze willen weten of ze pa kunnen verslaan.

Een heugelijke dag

Ooit zal er een dag komen dat je zoon sterker is dan jij. Mijn zoon van 13 kijkt daar al naar uit, en ik weet dat het niet lang meer zal duren voordat ik hem om genade moet vragen. Ook weten we allebei dat we die dag iets te vieren hebben. Mijn zoon zal vieren dat hij de eerste trede naar het man zijn overwonnen heeft. Ik zal hem, én mijzelf, feliciteren met het feit dat we samen zo ver gekomen zijn. Dat hij in de kracht van zijn leven begint te komen en dat ik daar getuige van mag zijn.

Minder geweld door stoeien

Voor stoeien is niet veel nodig. Je kunt het overal doen en je kind leert er veel van. Sterker nog: ‘een kind dat te weinig stoeit, zal moeite hebben om zijn agressie te beheersen’. Het is niet voor niets dat uit een Amerikaans onderzoek is gebleken, dat jongens die alleen door hun moeder worden opgevoed vaker met justitie in aanraking komen vanwege ouder-mishandeling.

Stoeicursussen

Pas vroeg een moeder mij of ik voor haar zoontjes een stoeicursus kon verzorgen. ‘Jazeker heb ik haar gezegd. We stoeien tijdens al mijn workshops’. De kennismakingsworkshop heet niet voor niets “stoeien met een vuurtje”. Het is zo fijn om fysiek met elkaar bezig te zijn. Stoeien is een van de snelste manieren om dichter bij elkaar te komen.

Wat doet stoeien met jou? Heb jij een stoeiverhaal? Zet het in de commentaarbox hieronder.

 

Alvast bedankt voor jouw bijdrage! In de volgende blog zal ik jouw commentaar meenemen. Andere ouders kunnen er hun voordeel mee doen.

Loek van der Lans

Ook bekend van: Manbuilding voor vaders en zonen samen,  Culinair Wildplukken en Teambuilding, bedrijfuitjes.

 

10 apr 2014 04:58 Loek van der Lans 0
agressie,ouder mishandeling,stoeicursus

Reacties

Reactie formulier
Wij gebruiken de door ons gevraagde gegevens uitsluitend voor een reactie op je bericht.