Meer tijd vrij maken, kan dat?

Hoe creëer je als werkende vader MEER TIJD voor je kinderen?

Hallo vader.

De blog van de Wildeman is voor jou en voor andere vaders en stiefvaders. Deze blog zal uitgroeien tot een waardevolle vraagbaak. Geef alstublieft jouw ervaringen door aan andere opvoeders in Nederland en België. Laat je mening horen in de commentaar-box hieronder.

Hieronder geef ik mijn 6 TOP TIPS om beter met je TIJD om te gaan.

1. Blijf de baas over je smartphone

Laat je leven niet beheersen door je telefoon. Zet alle meldingen en geluidssignalen uit. Check je mail slechts twee keer per dag en beantwoord de telefoon alleen op bepaalde tijdstippen. Spreek een voicemail bericht in waarin je zegt dat je om xx:xx uur zal terugbellen. En de sociale media? Is het de tijd die je er in stopt echt waard?

2. Doe elke dag een powernap (ook op het werk)

Laat rond 14:00 uur even de boel de boel en gun jezelf, ook als is het maar tien minuten, even rust door je terug te trekken, je ogen te sluiten en je ademhaling te observeren. Een hazenslaapje, desnoods op het toilet, doet wonderen. Je zult je energieker voelen met als resultaat dat je productiever zult zijn.

3. Benut de tijd die je hebt

Doe aan timemanagement. Hak je dag in hapklare brokken. Neem vaste tijden voor de dingen die moeten gebeuren. Denk daarbij ook aan mail, voicemail en sms. Als je niet steeds tussendoor afgeleid wordt, werk je veel efficiënter. En wat die mailtjes betreft: zet de mailtjes die meer dan een minuut van je tijd vragen even apart en behandel die op een ander tijdstip.

4. Aandacht geven versus aandacht vragen

Kinderen vragen aandacht. Daar kun je niet omheen. Zorg voor kwaliteitstijd, luister goed naar wat ze te vertellen hebben. Realiseer je dat een kind dat gehoord wordt zich gelukkig voelt en daardoor ook rustiger wordt en minder van jouw aandacht zal vragen. Geef je ze de aandacht niet dan zoeken ze negatieve manieren om jouw aandacht te krijgen.

5. Wees duidelijk

Zeg het tegen je kinderen als je even niet gestoord wil worden. Spreek af hoe laat je weer tijd voor ze hebt. Ze zullen het begrijpen. Hou je aan die afspraak.

6. Ga de stress samen met het gezin te lijf

Zoek een manier om stress aan te pakken. De een gaat sporten, de ander zoekt het in yoga of meditatie. Samen met je kind zijn kan ook ontspanning brengen.  En veel meer dan dat.

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het a.u.b. horen. Deel je successen en je teleurstellingen. Waar kunnen wij vaders jou bij helpen?

 

Zet je ervaringen en tips in de commentaar-box hieronder. Maak kans op deel 2 van het boek 'Met je kind de natuur in'. Iedere 5e persoon die op mijn blog reageert krijgt dit boek t.w.v. €17,50.

Alvast bedankt voor jouw bijdrage! In de volgende blog zal ik jouw commentaar meenemen. Andere vaders kunnen daar dan weer hun voordeel mee doen.

Loek van der Lans

Ook bekend van: Manbuilding voor vaders en zonen samen,  Culinair Wildplukken en Teambuilding, bedrijfuitjes.

7 jan 2014 09:33 Zichtbaar internet 5
kwaliteitstijd,powernap,quality time,smartphone,stress,Tijdgebrek,timemanagement

Reacties

Pascal op 8 jan 2014 02:19

Hallo Loek,

Dank je wel voor deze tips. Vooral tips 1, 2 en 3 zijn erg bruikbaar. Probeer ik al zoveel mogelijk uit te voeren, maar blijft toch altijd lastig.

Aan 3 zou ik willen toevoegen: maak een planning van de dag. Zorg dat je 's ochtends weet wat je die dag in elk geval wil doen / bereiken. Dit verhoogt zeker de efficientie van hoe je je tijd besteedt.

Groeten, Pascal

Liesbeth op 12 jan 2014 03:39

Hoi Loek,

Je hebt goede tips gegeven, dank je wel
Wat een eventuele aanvulling kan zijn, is klusjes (of taken) in kleinere (en daardoor overzichtelijker) stukjes te breken.
Je maakt er kleine stapjes van en daardoor gaat het gemakkelijker en levert het minder stress op


Groeten

Loek van der Lans op 23 jan 2014 07:29

Hallo Pascal,

dat is een mooie aanvulling. Dank je wel daarvoor.

Fer op 21 feb 2014 05:40

Ha, ha, de powernap. Die doe ik regelmatig, tot ergernis van mijn vrouw. Maar inderdaad, het helpt wel. Het is kiezen: of een groot deel van de middag zo duf als een konijn of even een powernap en er weer tegen aan. Ik kies dus vaak voor het laatste.

Een makkelijke tip. Neem de kinderen mee als je ergens naar toe moet. Mijn vrouw vind het niks, die wil graag opschieten, maar ik vind het leuk om ze mee te nemen. Bijvoorbeeld als ik even een boodschap moet doen in de supermarkt, oud papier wegbrengen, iets op de post doen, even tanken voorafgaand aan een drukke dag, geld pinnen, iets halen bij de doe-het-zelf, enz. Ze vechten erom wie er nu weer mee mag. Soms neem ik er eentje mee voor wat extra aandacht, soms drie tegelijk, ook afhankelijk van wat ik ga doen. De ene keer moet ik met de auto, een andere keer ga ik lopen of op de fiets. Het maakt niet uit, ik laat ze altijd meegaan, behalve als het écht niet gaat.

Loek van der Lans (1) op 21 feb 2014 05:49

Hallo Fer,

Je kinderen bij de dagelijkse dingen betrekken is een hele mooie. Jij ervaart aan den lijve hoe ze dat waarderen. Ik lees dat je bezig bent om een geweldige relatie met je kinderen op te bouwen. Ik denk dat jouw kinderen gek op je zijn. Bedankt voor je reactie.

Loek

Reactie formulier
Wij gebruiken de door ons gevraagde gegevens uitsluitend voor een reactie op je bericht.