De band met je kind versterken

ZEVEN TOP TIPS om je vaderband te versterken

Welkom vader.

De blog van de Wildeman is voor jou en voor andere vaders/opvoeders. De vorige keer gaf ik mijn 6 beste tips en vroeg ik om reacties. Dank daarvoor! Ik heb ze in onderstaande tips verwerkt.

Deze blog voor vaders met zonen zal uitgroeien tot een waardevolle vraagbaak. Geef alstublieft jouw ervaringen door aan andere vaders. De blog is immers voor alle vaders en opvoeders in Nederland en België. Laat je mening horen.

  • Wat houdt je bezig?
  • Waar kun je hulp bij gebruiken?
  • Waar loopt je tegenaan?

Ik heb zelf een zoon van 13 jaar, die al behoorlijk begint te puberen. Daarnaast heb ik 28 jaar leservaring met jongeren van 12-17 jaar. 

1. Laat hem zien waar jij gepassioneerd door raakt

Jongens kijken tegen hun vader op. Hun vader kan alles! Wat is er mooier dan het betrekken van je zoon bij jouw passie. Een vader die bijvoorbeeld zelf enthousiast sportman is zal zijn zoon veel kennis en ervaringen kunnen bijbrengen. Maar let wel op: respecteer de mening van je zoon. Als hij niet warm kan lopen voor jouw passie, dan is dat jammer, maar het zij zo.

2. Leer hem zijn krachten kennen

Voor jongens is stoeien een noodzaak omdat ze daarmee hun agressie en emoties kunnen uiten. Als dit niet gebeurt vieren vervallen ze in vandalisme en ander ongewenst gedrag. Stoeien leert hem te stoppen als er stop gezegd wordt. Het leert hem zich over te geven en om mededogen te hebben. Het leert hem ook dat hij steeds sterker wordt en dat er ooit een dag zal komen dat hij sterker is dan zijn vader. Dat zal een heugelijke dag worden die gevierd mag worden!

3. Laat zien waar zijn eten vandaan komt

Bezoek eens een boerderij, tuinderij of moestuin. Kijk of jullie daar een dagdeel mee kunnen helpen. Ervaar wat er voor nodig is voordat het voedsel op ons bord ligt. Jongens hebben het nodig dat ze met de handen in de aarde kunnen wroeten. Vieze handen zijn niet erg. Bovendien prikkelt het de zintuigen; voelen, proeven, ruiken en kijken.

4. Stimuleer hem om te bewegen op muziek

Dansen, mee trommelen met de vingers en een ritme vasthouden zijn belangrijke manieren om je te uiten. Bij dansen mag iedereen zichzelf zijn. Laat hem zien dat het leuk is en dat het er niet om gaat hoe het er uit ziet. Iedereen kan dansen. Muziek maken, luisteren en dansen geeft een goed gevoel.

5. Leer hem wanneer hij teder moet zijn

In sommige situaties is men rots en soms is men water. Ook zachtheid kan hij leren. Of dat nu gaat over het knuffelen van een huisdier of van een vriend of familielid. Leer hem dat het heel gewoon is om lief voor elkaar te zijn en voor elkaar te zorgen.

6. Knap samen een oude brommer of scooter op

Samen sleutelen kan leuk en leerzaam zijn. Het geeft technisch inzicht en leert hem om te gaan met gereedschap. Als hij snapt hoe het in elkaar zit en hoe het werkt, begrijpt hij ook beter hoe hij technische problemen op kan lossen.

7. Praat met hem en introduceer de praatstok

Leer hem zijn gevoelens te verwoorden. Jongens zijn fysiek in hun emoties. Ze hebben een uitlaatklep nodig: schreeuwen, trappen en andere fysieke uitingen. Taal helpt hen om het verschil te gaan zien tussen boosheid, schaamte, verdriet en teleurstelling. Een praatstok kan daar bij helpen. Wie de praatstok vast heeft krijgt spreektijd en wordt niet door anderen onderbroken. Horen en gehoord worden.

Ben je op zoek naar leuke activiteiten waarbij je bovenstaande tips meteen in de praktijk kunt brengen? Klik hier

De volgende blog zal gaan over TIJD.

Werken, kinderen, huis en hobby's. We hebben altijd tijd te kort. Hoe kun je meer tijd vrij maken voor je gezin? Wat werkt? Wat werkt niet? Deel je successen en je teleurstellingen. Waar kunnen wij vaders jou bij helpen?

Fijn als je daarop zou willen reageren. Zet je ervaringen a.u.b. in de commentaar-box hieronder. Maak kans op deel 2 van het boek 'Met je kind de natuur in'. Iedere 5e persoon die op mijn blog reageert krijgt dit boek t.w.v. €17,50 cadeau.

Alvast bedankt voor jouw bijdrage! In de volgende blog zal ik jouw commentaar meenemen. Andere vaders kunnen er hun voordeel mee doen.

Loek van der Lans

Ook bekend van: Manbuilding voor vaders en zonen samen,  Culinair Wildplukken en Teambuilding, bedrijfuitjes.

 

14 nov 2013 05:31 Zichtbaar internet 0
betere vader,communicatie,passie,praatstok,vaderband,zoon

Reacties

Reactie formulier
Wij gebruiken de door ons gevraagde gegevens uitsluitend voor een reactie op je bericht.