Betrokken vaders, geweldige zonen

Zes TOP TIPS om een nog betere vader te zijn

Welkom vader. Deze blog zal met jouw hulp gaan uitgroeien tot een waardevolle vraagbaak voor vaders met zonen. Geef alstublieft jouw beste tips die andere vaders kunnen gebruiken om hun vader-zoon-band te versterken. De blog is voor jou en voor andere vaders/opvoeders. Laat je mening horen. Wat houdt je bezig? Waar kun je hulp bij gebruiken? Waar loopt je tegenaan?

Ik heb zelf een zoon van 13 jaar. Daarnaast heb ik 28 jaar leservaring met pubers. Voor de Wildeman organiseer ik activiteiten in de natuur voor vaders en hun zonen van 8–18 jaar. Activiteiten waarbij avontuur, plezier, verbinding en communicatie centraal staan.

Vandaag geef ik je mijn zes beste tips. Wat zijn de jouwe? Om van deze blog het allerbeste van te maken, heb ik echt jouw hulp nodig. Ik hoor graag van jou!

ZET JOUW BESTE TIPS IN DE COMMENTAAR-BOX HIERONDER. Maak kans op deel 2 van het boek 'Met je kind de natuur in'. Iedere 5e persoon die op mijn blog reageert krijgt dit boek t.w.v. €17,50.

1. Wees zijn grootste fan

Ga met hem mee naar zijn wedstrijden en optredens. Toon interesse. Elke puber heeft het moeilijk. Er gebeurt van alles in zijn lijf en in zijn brein. Soms lijkt het dat hij weerstand heeft tegen jou en tegen zijn moeder. In zijn hart weet hij echter dat hij altijd op zijn ouders kan rekenen als het er op aankomt.

2. Ga veel met hem naar buiten

Jongens moeten hun energie kwijt. Ga met hem voetballen of een stuk fietsen. Doe spelletjes buiten en ren achter elkaar aan. Lok hem naar buiten, weg van computer en zijn mobieltje. Wees present en geniet ervan.

3. Organiseer regelmatig een vader-zoon-dag

Jongens doen graag dingen met hun vader. Activiteiten waarbij andere regels gelden dan bij hun moeder. Kijk waar de raakvlakken zijn. Doe iets waar jullie allebei lol in hebben.

4. Leer hem jongensdingen

Met een scherp mes een speer slijpen, een pijl en boog maken, worstelen, jagen en vissen. Het zit in een man zijn genen. Paintballen is populair bij jonge knullen want het appelleert aan hun gevoel van macht en kracht. Net zo goed als een bosspel als levend stratego. Daar is juist sluipen, samenwerken, moed en goed kunnen rennen belangrijk. Kwaliteiten die onze voorouders nodig hadden als ze op jacht gingen. Vraag hem wat hij precies wil en pas de plannen daarop aan.

5. Wees zelf een goed voorbeeld

Laat zien dat het fijn is om te winnen, maar dat verliezen erbij hoort. Wees niet te fanatiek. Maak ruimte voor enthousiasme en plezier. Laat hem het gedrag zien wat je van hem verwacht. Bij kleine kinderen is copiergedrag het duidelijkst. Het zijn net papagaaien. Ze doen alles na wat je zegt. Wie is het rolmodel voor jouw zoon? Juist. Dat ben je zelf.

6. Leer hem zijn krachten kennen

Voor jongens is stoeien een noodzaak. Het leert hem te stoppen als er stop gezegd wordt. Het leert hem zich over te geven en om mededogen te hebben. Het leert hem ook dat hij steeds sterker wordt en dat er ooit een dag zal komen dat hij sterker is dan zijn vader. Dat zal een heugelijke dag worden die gevierd mag worden!

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het a.u.b. horen. Plaats je reactie hieronder.

Alvast bedankt voor jouw bijdrage!

 

Loek van der Lans

Ook bekend van: Manbuilding voor vaders en zonen samen,  Culinair Wildplukken en Teambuilding, bedrijfuitjes.

7 nov 2013 03:22 Zichtbaar internet 5
betere vader,vader tips,vaders,zonen,betrokken vaders

Reacties

Desiree op 19 nov 2013 02:32

Beste Loek, wat een geweldig blog! En wat mooi dat je je ervaring als vader en als leraar deelt. Ik zie uit naar de vertaalslag van je persoonlijke beleving. En hoop dat we je ook als sjamaan in je blog horen spreken. Zo hoor ik vaak van kinderen die zich totaal anders gedragen met volle maan. Heb je vast tips voor.

John op 8 nov 2013 01:57

Beste Loek,
Wat een mooie blogfunctie. En de eerste pagina is erg interessant. Goede tips waar vaders veel van kunnen leren om het contact met hun zonen te verbeteren.

Veel succes

Ger van Hout op 20 nov 2013 11:47

Vanaf dat ik kon lopen ben ik met mijn vader de natuur in gegaan. Samen eieren zoeken, een konijn vangen of een grote snoek vangen. Hij kende alle vogels die in onze omgeving voorkwamen en hij leerde mij hoe ik de vogelnesten kon vinden om met bewondering de jongen te bekijken. Iets later namen we een jonge kraai of kauw uit het nest mee naar huis en die brachten we samen groot. Deze tamme kraaien/kauwen bleven de gehele zomer bij mij. In het najaar vlogen ze allemaal weer de natuur in. Nu ben ik 56 jaar. Mijn vader is overleden. Maar de liefde voor de natuur die ik van hem met de paplepel ingegeven kreeg leeft in mij voort en heb ik doorgegeven aan mijn kinderen. Zelf ben ik een verwoed jager en visser en ben ik actief in de natuurbescherming. Zeg niets verkeerd over mijn vader. Ik draag hem op handen. Hij is mijn icoon. Heel goed dat je deze blog bent gestart en als ik ergens mee kan helpen om de jeugd een natuurervaring te laten beleven (vissen) kan ik dit organiseren bij de visvereniging waar ik in het bestuur zit. Succes met je initiatief.

Andrea Cusinello op 12 dec 2013 03:21

Hoi Loek,
ik vind een echte goede blog, vooral omdat ik vader van een jongetje bent van 1,5 jaar.
Wat ik graag met hem doet is spelen en gek doen: met hem hardlopen, zingen, mandarijn naar de lucht gooien en daarna in mijn mond. Hij lach heel hard en ik word heel gelukkig van.
Ik wil werken op kwaliteit van tijd met hem: niet zozeer hoe lang, maar als ik met hem ben om echt te zijn en niet snel laten afleiden.
Ik denk dat je tips zullen voor mij handig zijn als hij iets ouder wordt, dus blijf bloggen!

Liesbeth op 13 dec 2013 08:32

Hoi Loek,

Een geweldige blog over de band van vaders met hun kind en hoe je die kunt versterken.
Ik weet zeker dat je veel vaders en hun kind kunt helpen.
Veel succes!

Reactie formulier
Wij gebruiken de door ons gevraagde gegevens uitsluitend voor een reactie op je bericht.